kundeservice
FAQ

Kundestøtte

Vanlige spørsmål i henvendelser til oss

Her har vi samlet svarene på mange av de vanligste spørsmålene brukere har vedrørende tjenesten til Strømdeals.no. Vi går også inn på noen av de vanligste spørsmålene vi får med hensyn til strøm, strømavtaler, og kraftmarkedet.

Hvordan bruke Strømdeals.no?

Strømdeals.no er en av de mest brukervennlige tjenestene i markedet i dag. Vi har fokusert på å gjøre det så enkelt som mulig å finne den strømavtalen du trenger, til den beste mulige prisen. Vi gjør dette ved hjelp av en anbudstjeneste der det er strømleverandørene som konkurrerer om å gi deg det mest attraktive tilbudet.

Hvem som helst kan bruke anbudstjenesten på sidene våre, og det er veldig lett. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet på nettsidene våre. Vi tar så over, og gjør jobben med å finne relevante strømleverandører for deg. Tilbudene vil du få direkte fra Strømleverandørene som tar kontakt med deg og gir deg sine beste tilbud.

Leverandørene som samarbeider med oss vet at de konkurrerer med andre leverandører om kundeforholdet ditt, så de passer på å gi deg et best mulig tilbud. I noen tilfeller kan du også bli tilbudt eksklusive tilbud som ikke er publisert på strømleverandøren sine egne hjemmesider. Du velger selv hvilket tilbud du eventuelt takker ja til.

Tjenesten vår er helt uforpliktende, og du trenger ikke å takke ja til noen av tilbudene dersom du ikke ønsker dem. Tjenesten er også helt gratis å bruke, så du har med andre ord mye å vinne, og ingenting å tape på å sjekke hva vi har å tilby deg.

Hva koster det å bruke Strømdeals.no?

Tjenestene til Strømdeals.no er fullstendig uforpliktende. Bortsett fra noen få minutter av tiden din koster det deg  ingenting å bruke tjenesten, og for tiden du investerer kan avkastningen bli billigere strøm.

Jeg har ikke blitt kontaktet enda. Hva gjør jeg nå?

Det tar vanligvis et par arbeidsdager for å behandle henvendelser via tjenesten vår. Dersom du ikke har hrt tilbake fra oss innen to virkedager kan det være lurt om du tar kontakt med oss på post@strømdeals.no slik at vi kan sjekke hva som har skjedd med henvendelsen din.

Jeg ønsker kun skriftlige tilbud. Kan jeg slippe henvendelser via telefon?

Dersom du sender oss en e-post på post@strømdeals.no vil vi informere strømleverandrene, slik at de bare sender deg informasjon via e-post eller SMS.

Hva gjør jeg dersom jeg angrer på forespørselen min?

Dersom du sendte inn en forespørsel som du angrer på er det ikke noe problem. Send en e-post til post@stromdeals.no, så tar vi oss av kanselleringen av henvendelsen din hos alle de relevante strømleverandørene.

Hvorfor har jeg fått beskjed om at min nåværende leverandør skal kontakte meg?

Det hender at den nåværende leverandøren din er villig til å tilby deg en avtale som er bedre enn den du har i dag dersom de vet at du vurderer andre leverandører. I noen tilfeller kan den nåværende leverandøren din være villig til å strekke seg langt for å kunne beholde deg som kunde.

Noen liker likevel ikke å bli kontaktet av sin nåværende leverandør. Dersom du ikke ønsker å bli kontaktet av din nåværende leverandør kan du gi oss beskjed om dette via e-post på post@strømdeals.no slik at vi kan gi dem beskjed om dette dersom det trengs.

Må jeg fylle ut skjemaet for å få tilbud?

Dersom du ønsker å få tilbud fra oss trenger vi informasjonen som du skriver inn i skjemaet. Uten denne informasjonen vil ikke våre samarbeidspartnere være i stand til å gi deg et personlig tilpasset tilbud.

Må jeg registrere personlig informasjon?

For å kunne gi deg de beste personlige tilbudene trenger strømselskapene kontaktinformasjonen din. Vi innhenter kun et minimum av den informasjonen strømselskapene trenger for dette.

Hvorfor må jeg legge inn postnummeret mitt?

Nettleie kan variere en hel del på forskjellige steder i landet. Vi trenger postnummeret ditt for å kunne gi deg riktig nettleie i prissammenligningen.

Hvordan brukes mine data på Strømdeals.no?

Data som du fyller inn på Strømdeals.no brukes ikke til annet enn det du har gitt ditt samtykke til, som inkluderer å gi deg tilbud på billig strøm basert på de spesifikke behovene dine. Vår bruk, lagring og sletting av data er i henhold til GDPR retningslinjene. Du kan selv når som helst be oss om å slette dine data etter at du har benyttet tjenesten. Dette gjør du ved å informere oss via e-post på post@stromdeals.no. Da sørger vi for at dine data blir slettet fra både våre egne og våre samarbeidspartneres systemer.

Kundeforhold

Hvem kontakter jeg med spørsmål om strømfakturaen min?

Rollen til Strømdeals.no er å være en gratis og uforpliktende anbudstjeneste. Vi setter strømforbrukere i kontakt med strømleverandører som kan gi dem en bedre strømavtale med billigere strøm.

Når du finner den avtalen du liker er det strømleverandøren din som overtar alt som har med kundeforholdet å gjøre. Dette betyr at det også er strømleverandøren din som sender ut fakturaer. Alle spørsmål vedrørende faktura må derfor sendes til strømleverandøren eller nettleverandøren din.

Hvem kan jeg kontakte med spørsmål om kundeforholdet mitt?

Som en gratis og uforpliktende anbudstjeneste er jobben til Strømdeals.no å sette deg kontakt med billigere og bedre strømleverandører. Det er deretter strømleverandøren som håndterer kundeforholdet med deg direkte. Dersom du har spørsmål vedrørende kundeforholdet ditt må disse derfor rettes direkte til strømleverandøren din, eller til den lokale nettleverandøren din.

Nettleie

Hvorfor betaler jeg nettleie?

I Norge er drifting og vedlikehold av strømnettet et slags monopol. Dette er fordi elektrisitetsnettet er infrastruktur som vi alle deler på. Det er gjennom nettleien vi betaler for vår bruk av det felles strømnettet. Nettleien dekker vedlikehold, drifting og forbedring av strømnettet. Som strømforbruker betaler du nettleie til ditt lokale nettselskap.

Hva inkluderes i nettleien?

Nettleien har en fast del og en variabel del. Hvor mye du betaler i fast del kommer an på størrelsen på hovedsikringen din. Fastdelen går blant annet til å betale vedlikehold av nettet og operasjonelle kostnader. Den variable delen kommer an på hvor mye strøm du bruker, og går blant annet til å dekke tap av elektrisitet som skjer når strømmen overføres gjennom nettet.

Hvorfor er ikke nettleien lik overalt i landet?

Hvor mye man må betale i nettleie kan variere mye alt etter hvor i landet man er. Dette har å gjøre med blant annet hvor mange strømforbrukere som deler på vedlikeholdet av det lokale nettet og hvor store avstander det er mellom disse. Forskjeller i skatter og avgifter bidrar også til regionale forskjeller.

Hva er forskjellen mellom en strømleverandører og  nettselskap?

Det er strømleverandøren som selger deg strøm. Strømselskapene handler som en slags forhandler som kjøper strømmen fra leverandørene på kraftbørsen, for så å selge den videre til individuelle kunder med et lite påslag. Når du betaler strømleverandøren din betaler du med andre ord for selve strømforbruket ditt. Du kan fritt velge mellom mange strømleverandører.

Nettselskapet er bedriften som eier og er ansvarlig for drift og vedlikehold av elektrisitetsnettet som er koblet til huset ditt. Du betaler nettselskapet nettleie hver måned for bruken av dette nettet. Nettselskaper er en monopolvirksomhet, og er strengt regulert av staten. Du kan ikke bestemme hvilket nettselskap du bruker ettersom dette avhenger av bostedet ditt.

Er det mulig å bytte nettselskap?

Nettselskaper har monopol innen sine geografiske områder. Hvem som er nettleverandøren din kommer derfor an på hvor du bor. Nettselskapet der du bor har fått konsesjon av staten for å drive nettet i det området. Du vil derfor ikke ha muligheten til å skifte nettselskap uten å fysisk flytte bostedet ditt til et annet konsesjonsområde.

Dersom du er misfornøyd med tjenestene som leveres av nettselskapet der du bor går det an å klage på dette til NVE. Her finner du klageskjema og mer informasjon om hvordan du klager til NVE.

Finnes det måter å senke nettleien på?

Det finnes ingen tilbud eller alternative selskaper som du kan benytte for å redusere hvor mye du betaler i nettleie. Nettselskapene er ikke konkurranseutsatt, og bestemmer selv hvor mye de tar seg betalt for tjenestene sine så lenge de holder seg innenfor rammene som er gitt av NVE. Dette betyr likevel ikke at det er helt umulig å redusere hvor mye du betaler i nettleie.

I noen tilfeller kan det være mulig for deg å skifte til en mindre sikring. Da får du mindre kapasitet, men dette vil også redusere den faste delen av nettleien din. Du kan naturligvis også redusere den variable delen av nettleien din ved å bruke mindre strøm. Dersom du produserer fornybar energi, for eksempel ved hjelp av solceller, hender det også at den variable delen av nettleien din kan reduseres basert på produksjonen din.

Avtaler og priser på strøm

Hvor mye kan jeg spare ved å sammenligne tilbud fra flere strømleverandører?

Det kan være en hel del å spare på å skifte strømleverandør. Selv mindre forskjeller viser seg å bli en del over tid, og det er ikke uvanlig at forskjellen mellom din nåværende avtale og det billigste alternativet viser seg å være flere tusen kroner i året.

For å forsikre deg om at du får det beste tilbudet anbefales det at du sammenligner flere avtaler. Vi hjelper med å gjøre dette lettere for deg. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet vårt, så tar vi oss av resten, og du vil få tilsendt gode tilbud fra flere leverandører.

Må alle ha avtale med en strømleverandør?

Du må faktisk ikke ha avtale med en strømleverandør. For de som ikke har en avtale med en strømleverandør har nettselskapene plikt til å levere strøm. Det er likevel klare fordeler med å inngå en avtale med en strømleverandør ettersom nettselskapene selger strømmen en del dyrere enn det en strømleverandør vil gjøre.

I tillegg til å ha tilgang til billigere strøm er det også andre fordeler med å bruke en strømleverandør. Du har for eksempel muligheten til å velge å kun kjøpe fornybar eller lokalprodusert strøm. Strømleverandører gir deg også muligheten til å få en avtale der du får stabil strømpris gjennom hele året.

Hvilke strømavtaler har man å velge mellom?

Det finnes hundrevis av strømavtaler å velge mellom i markedet, men de aller fleste av disse vil falle under en av tre forskjellige hovedgrupper. Disse hovedgruppene er spotpris, variabelpris og fastpris. I hver av disse hovedgruppene vil du finne en rekke undervarianter og variasjoner. Ingen av avtalene er helt like, så det er viktig at du leser vilkårene på avtalen nøye før du undertegner.

Hva er forskjellene mellom spotpris og innkjøpspris?

Mange har problemer med å se forskjell på spotpris-avtaler og innkjøpspris-avtaler. Dette er naturlig ettersom begge disse har mye til felles, men samtidig er det et par viktige forskjeller mellom disse avtaletypene.

En av disse forskjellene er at spotprisavtaler gir deg den daglige gjennomsnittlige markedsprisen på NordPool, mens innkjøpspris-kontrakter bruker et vektet gjennomsnitt av markedsprisen. Dette betyr at du ofte kan få billigere strøm dersom du bruker mye av strømmen din på de tidspunktene den er billig, men samtidig må du ofte også betale et ekstra påslag.

Les mer om spotpris på strøm

Hva betyr det at avtaleformene ikke er regulert?

Når avtaleformene er ikke regulerte betyr det at strømleverandørene står mer eller mindre fritt til å bruke begrepene, slik som for eksempel “spotpris” eller “innkjøpspris” slik som de vil. Det er derfor veldig viktig at du leser gjennom avtalen på forhånd, ettersom avtalevilkårene ikke nødvendigvis trenger å matche navnet strømleverandøren har satt på avtalen.

Når svarer det seg med timespotavtale?

Med en timespotavtale betaler du det som strømmen koster akkurat i den timen når du bruker strømmen. Strømmen er billigere i de timene når det er mindre etterspørsel etter strøm, så derfor svarer det seg å ha en timespotavtale dersom mye av strømforbruket ditt skjer i de timene når det vanligvis er mindre etterspørsel etter strøm i markedet.

Les mer om timespot avtaler

Hvem egner fastprisavtaler seg for?

For noen kan store svingninger være en stor påkjenning for økonomien. Da kan det være godt å kunne låse inn prisen på strømavtalen slik at man får forutsigbarhet rundt strømregningen. Når du har en avtale med fastpris slipper du å bekymre deg for de store svingningene strømpris, særlig på vinteren når etterspørselen er størst og vannmagasinene begynner å tømmes.

Selv om fastpris gir større forutsigbarhet i strømregningen vil du fortsatt få forskjellig strømregning fra måned til måned. Dette er fordi forbruket ditt som regel vil variere noe, men disse svingningene vil være mye mindre enn dersom man for eksempel har en spotpris- eller timespot-avtale. Denne avtaleformen er derfor ypperlig for de som ønsker stabilitet fremfor alt annet.

Fastpris er vanligvis er den dyreste avtaleformen ettersom strømleverandøren tar på seg mye risiko, men det er fortsatt en populær avtaleform blant de som ønsker seg forutsigbarhet. Dersom man ser bort fra prisen er en annen ulempe med denne avtaleformen at man låser seg inn i en avtale for hele varigheten av avtalen, noe man som regel ikke trenger å gjøre i andre avtaler.

Les mer om fastpris på strøm

Hvorfor har variabel pris fått mye dårlig omtale i media?

Variabel-pris avtaler er en slags mellomting mellom fastpris- og spotpris-avtaler. Dette er også den typen avtale som lenge var standarden i markedet før spotpris-avtaler ble introdusert. Ettersom dette er en velkjent avtaletype som de fleste er vant med bruker mange strømleverandører dette som sin standardavtale.

Dette, pluss at denne avtaleformen tilbyr både fleksibilitet og forutsigvbarhet uten bindingstid,   har ført til at veldig mange kunder har valgt denne avtaleformen. Det har vist seg at disse kundene i mange tilfeller har endt opp med å betale en hel del mer enn det spotpris-kunder har betalt, og forbrukerrådet har gått ut med sterke anbefalinger om å heller kjøpe med spotpris.

Faktum er at variabelpris avtaler er en nisje som dekker behovene til en viss gruppe i markedet. Dersom man ønsker mer stabilitet i økonomien, men fortsatt ønsker å nyte godt av svingningene når strømmen blir billig på sommerhalvåret kan en variabelpris-avtale være løsningen. Det samme gjelder dersom stabilitet er viktig, men man ikke ønsker bindingstid.

Les mer om Variabel pris på strøm

Bør jeg velge variabel pris?

Med variabelpris-avtaler følger prisen din markedet, men du har mer forutsigbarhet enn i  spotprisavtaler. Strømleverandøren setter strømprisen basert på hva de antar prisen kommer til å være, og gir deg beskjed minst 2 uker i forveien dersom de implementerer en prisendring. Dermed beholder du den samme strømprisen to uker om gangen.

Hva vil det si å ha en strømavtale med “vintertrygghet”?

Vinteren er nesten alltid den dyreste tiden på året for kjøp av strøm. For de som ønsker mer forutsigbarhet på vinterhalvåret finnes det fastprisavtaler med kortere bindingstid som bare varer i vintehalvåret. Slik at du, for et lite tillegg i prisen, kan nyte godt av stabilitet på vinterhalvåret og lave strømpriser på sommerhalvåret.

Hva fører til de store svingningene i strømprisen?

Det er mange faktorer som påvirker strømprisen, men i bunn og grunn koker det ned til tilbud og etterspørsel på den nordiske kraftbørsen NordPool. Noen av de tingene som virker inn på tilbud og etterspørsel er været og hvor mye folk trenger å fyre, fyllingsgrad i vannmagasiner, priser på brennstoff som brukes i kraftverk i nabolandene våre, og mye mer.

Hvor vi får strømmen fra

Hva er fornybar energi?

Fornybar energi er strøm fra energikilder som har kontinuerlig tilførsel av ny energi, og som resulterer i mindre CO2 utslipp i strømproduksjonen enn ikke-fornybare energikilder.Noen vanlige typer fornybar energi er vannkraft, solkraft og vindkraft.

Hva menes med strømavtaler med opprinnelsesgaranti?

Noen ganger vil du høre om strømavtaler med opprinnelsesgaranti. Når en strømleverandør gir deg opprinnelsesgaranti på strømmen din betyr det for eksempel at de garanterer å kjøpe eller produsere like mye fornybar strøm som du forbruker.

Måling av strøm

Hva er en målepunkt-ID, og hvor finner jeg den?

En målepunkt-ID er en 18-sifret unik kode på strømregningen din som identifiserer det elektriske anlegget regningen gjelder. Dersom du har flere anlegg forskjellige steder på eiendommen din, vil hvert av disse ha forskjellig ID. En målepunkt ID forblir uforandret selv om stedet der målepunktet er plassert skifter eier, eller dersom strømmåleren byttes ut.

Salg av Overskuddsstrøm fra solceller eller lignende

Jeg har overskuddsstrøm. Kan jeg selge den?

Det er nå vanligere enn noen gang å produsere sin egen strøm. Den vanligste måten å gjøre dette på er ved hjelp av solceller. Dersom man har solcelleanlegg er det mulig å selge overskuddsstrømmen sin til nettet.

For å kunne selge overskuddsstrøm til nettet trenger man først og fremst å bli plusskunde i nettselskapet ditt. Dette krever at du produserer strøm fra eget anlegg. Du må også ha en digital AMS strømmåler installert for at nettselskapet skal kunne lese av strømmen din.

I tillegg må du bruke en strømleverandør som kan kjøpe overskuddsstrømmen din og levere strøm til deg når du trenger det. Her må det samme selskapet benyttes for både kjøp og salg av strøm.

Finn beste og billigste strømavtale til ditt bruk!

Gratis og uforpliktende tjeneste

  • Privat
  • Bedrift
  • Borettslag
    1. Beskriv ditt behov

      Ved hjeip av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter

    2. Få tilbud fra flere selskaper

      Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet

    3. Velg det beste tilbudet

      Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest muling pris

    Gå videre










    • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD



      Vår rådgiver sammenligner de biligste og beste strømavtalene og presenterer topp 3 for deg over en telefonsamtale.

      Dette valget gjelder kun om du ønsker tilbud på strøm for hele borettslaget med 15 enheter eller mer. Om du kun ønsker tilbud til din enhet, velger du "Privat".











      • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD



        Vår rådgiver sammenligner de biligste og beste strømavtalene og presenterer topp 3 for deg over en telefonsamtale.

      TILBAKE
      Gå videre

      Alle data behandles konfidensielt og krypteres over en sikker tilkobling.

        Få tilbud på bedre strømavtale