Timespot strømavtale
Strømavtaler

Hva er timespot strømavtale?

Hva er timespot strømavtale?

Timespot er en avtaletype der du betaler strømforbruket ditt på timebasis. Prisene du betaler vil følge prisene til NordPool, med et påslag per kwh fra strømleverandøren din, og i noen tilfeller også et månedlig gebyr. Denne typen avtale er som regel uten bindingstid, og er kjent for å være blant billigste typen strømavtaler over tid.

Kraft i Norge og resten av norden kjøpes og selges på kraftbørsen NordPool. På NordPool er markedsprisene forskjellige fra time til time. Det er disse markedsprisene strømleverandøren din kjøper, og videreselger til deg som forbruker. Videresalget skjer i form av mange forskjellige typer avtaler. En av disse avtalene er da timespot.

Det var implementeringen av Elhub og de nye smartmålerne i 2019 som åpnet muligheten for timespot-avtaler. Disse nye strømmålerne avregner strømforbruket hver time, og gjør det derfor mulig for strømleverandører å fakturere for det strømmen koster akkurat når du bruker den.

timespot

Kilde: Huseierne

Ofte stilte spørsmål on Timespot

 • Er timespot alltid billigere? Timespot er en avtaletype der du blir belastet markedspris pluss et påslag, og kanskje en månedlig abonnementsavgift. Dette er som regel den billigste avtaletypen, men det finnes unntak. Dersom mye av forbruket ditt skjer i løpet av de timene når strømmen er dyrest er det mulig at du ender opp med dyrere strøm dersom du har en timespot-avtale.
 • Hvordan vet jeg at jeg har blitt belastet rett pris med timespot? Timespot er blant de avtalene der det er lettest å sjekke leverandøren din. Du kan lett sjekke markedsprisen time for time på nettsidene eller appen til NordPool. 
 • Hvem kommer best utav det med timespot? De som bruker mye av strømmen sin i de timene strømmen er billig, eller de som har fleksibilitet når det gjelder når de bruker strøm, kommer bedre utav det med spotpris.
 • Hvem kommer verst utav det med timespot? Timespot er ikke nødvendigvis det beste tilbudet for de som bruker det meste av strømmen i de timene når strømprisen er på sitt høyeste.
 • Hva betyr det at timespot-avtaler er regulert, og hvorfor er det viktig? Det betyr at myndighetene har bestemt hvordan en timespot-avtale er sammensatt. Det er gitt klare retningslinjer for hvordan strømregningen din beregnes. Det er forbrukerrådet som har som oppgave å overse at disse retningslinjene følges for alle produkter som hevder å være timespot-avtaler.

Strømforbruk Time for time

Med timespot beregnes hver time hver for seg, og strømmen har forskjellig pris i hver av disse timene. For deg som strømkunde betyr dette relativt store forskjeller i løpet av en dag. For deg som har mulighet til å være mer fleksibel med strømbruken er det derfor viktig å passe på at du legger størstedelen av strømforbruket til de timene det er billig strøm.

For eksempel kan man spare på strøm ved å lade elbilen, bruke vaskemaskinen eller tørketrommelen når det er billig strøm. De med rutiner der uforholdsmessig mye av strømmen brukes når strømmen er dyrest kan naturlig nok i verste fall ende opp med dyrere strøm i en timespot avtale, men for de fleste er denne avtalen billigere enn andre avtaler over tid.

Timespot

Kilde: Enrwe

Billigere når strøm er billig

Kraftmarkedet er som andre markeder når det gjelder tilbud og etterspørsel. Dersom det er mye produksjonskapasitet og lite forbruk går prisen ned. Dersom det er stor etterspørsel og en reduksjon i produksjonen går prisen opp. Dette varierer time for time, samt gjennom året.

Timespot lar deg kjøpe strøm billig når den er billig, mens den er dyr når det er mye etterspørsel. Som strømkunde kan dette være en fordel dersom du bruker strøm på tidspunkter når etterspørselen er lav. Dersom du bruker mye av strømmen din i “rushtiden” kan det derimot hende at du kommer bedre ut av det med en vanlig spotprisavtale eller en innkjøpspris-avtale.

Timespot, innkjøpspris eller spotpris

Avtaler med vanlig spotpris følger gjennomsnittsprisen til NordPool for hver dag. Mens innkjøpspris-avtaler vekter gjennomsnittsprisen basert på de timene på dagen når du vanligvis bruker strømmen.

Timespot er en mye mer nøyaktig beregning av når du bruker strømmen enn det man får med en innkjøpspris-avtale, og i motsetning til en innkjøpspris-avtale finnes det klare retningslinjer for hvordan strømregningen skal beregnes i en timespot-avtale.

Tryggere med regulert terminologi

Et av problemene i dagens marked er at det finnes så mange forskjellige avtaler å velge mellom. Mange av disse er vanskelige å forstå, og dette er i noen tilfeller gjort med hensikt av leverandørene for å gjøre det lettere å selge en avtale der fordelene veier overveldende i strømleverandørens favør.

Det finnes reguleringer for timespot, og hvordan denne prisen skal beregnes. Dersom man skal markedsføre avtalen sin som en timespot-avtale er man nødt til å møte alle kriteriene for denne avtaleformen. Dette kontrolleres kontinuerlig av forbrukerrådet. De nøye regulerte og standardiserte forholdene rundt timespot gjør dette til et trygt alternativ for kjøp av strøm.

Fordeler med timespot

 • For deg som bruker strøm på de rette tidspunktene er timespot en god måte å sikre seg ekstra billig strøm.
 • Siden timespot er en regulert avtaletype kan du være trygg på vilkårene du går med på
 • Du kan selv kutte ned på strømregningen ved å redusere strømbruket i de timene det er dyr strøm

Ulemper med timespot

 • Uforutsigbarheten er en klar ulempe med timespot. Du vil bli utsatt for alle svingningenen på kraftbørsen. Dette kan for mange være særlig trasig om vinteren når man ofte bruker mer strøm, samtidig som strømmen også selges til en høyere pris.
 • Avtalen din kan ende opp med å bli dyrere dersom forbruksmønsteret ditt er slik at du rutinemessig bruker strømmen i de timene på dagen når strøm er dyrere.

Finn beste og billigste strømavtale til ditt bruk!

Gratis og uforpliktende tjeneste

 • Privat
 • Bedrift
 • Borettslag

  Fyll inn dine opplysninger og klikk på knappen.
  Vi sammenligner de beste og billigste strømavtalene og finner den beste til deg!  • Strømdeals gir deg markedets beste avtale på strøm.


   • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD    Vår rådgiver sammenligner de biligste og beste strømavtalene og presenterer topp 3 for deg over en telefonsamtale.

    Dette valget gjelder kun om du ønsker tilbud på strøm for hele borettslaget med 15 enheter eller mer. Om du kun ønsker tilbud til din enhet, velger du "Privat".    • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD     Vår rådgiver sammenligner de biligste og beste strømavtalene og presenterer topp 3 for deg over en telefonsamtale.

    TILBAKE
    Gå videre

    Alle data behandles konfidensielt og krypteres over en sikker tilkobling.

      Få tilbud på bedre strømavtale