Variabel Strømpris
Strømavtaler

Hva er variabel strømpris?

Hva er variabel strømpris?

Variabel strømpris sees gjerne som en mellomting mellom spotpris og fastpris. Denne typen strømavtale var lenge standarden i Norge, men har mistet mye av sin popularitet de siste årene. Nedturen i popularitet kan helt sikkert til en viss grad tilskrives at disse avtalene har fått hard medfart fra forbrukerrådet i det siste.

En strømavtale med variabel strømpris er en avtale som følger de større trekkene i markedet, men som ikke følger hver minst svingning i markedet. En variabel pris avtale gir deg også den fordelen at du får 14 dagers forvarsel før strømprisen din endres. Dette gir forbrukerne mer enn nok tid til å sette i verk tiltak for sparing av energi og lignende før forandringer trer i kraft.

Det er blant annet regelen om 14 dagers forvarsel som bidrar til å gjøre variabel strømpris dyrere enn spotpris. Ettersom strømleverandørene ikke vet hvordan strømprisen kommer til å være i de neste 14 dagene tar de en risiko hver gang de setter en pris. De må derfor legge på prisen for å sikre seg mot tap.

Dette prispålegget gjør at kostnadene av variabel pris ofte ender opp med å bli noe ikke så langt fra hva man uansett ville betale for en fastprisavtale, der man ville ha mer forutsigbarhet.

Variabel strømpris mot fastpris og spotpris de siste årene

Variabel strømpris mot fastpris og spotpris de siste årene. Kilde: SSB

Ofte stilte spørsmål om variabel strømpris

 • Er variabel pris dyrt? I følge forbrukerrådet og statistisk sentralbyrå har variabel strømpris vært dyrere enn spotpris kontinuerlig de siste årene. De som velger variabel pris gjør dette ofte på grunn av andre fordeler med disse avtalene.
 • Hvorfor er variabel pris dyrt? Med variabel pris gjør at leverandørene ikke nødvendigvis står helt fritt til å innhente tapene sine når de feilberegner bevegelsene i markedet. Dette betyr at de må sikre seg litt ekstra når de legger på prisen i variabelpris avtaler.
 • Hvorfor foretrekker noen variabel pris? Variabel pris tilbyr full frihet til å bytte avtale når som helst, samtidig som du er beskyttet mot de store svingningene i markedet. 
 • Hva er forskjellen mellom variabel strømpris og fastpris?  Variabel pris varierer i henhold til de store trendene i markedet slik at man kan få dra fordel av bevegelsene i markedet. Samtidig er man beskyttet fra altfor hyppige og drastiske prisendringer. Variabel pris gir deg også friheten til å avslutte når som helst.
 • Hva er forskjellen mellom variabel strømpris og spotpris? Spotpris betyr at du betaler den samme prisen for strømmen som leverandøren din gjør, pluss et lite påslag. Spotpris er vanligvis den billigste måten å kjøpe strøm på, men til gjengjeld blir man som kunde direkte utsatt for se store prissvingningene i elektrisitetsmarkedet. Variabelpris avtaler beskytter kundene mot de største og voldeligste svingningene i markedet.

Ingen bindingstid

En av de tingene som ofte utgjør forskjellen på fastprisavtaler og avtaler med variabel pris er bindingstiden. Mange kunder vil se dette som en fordel ettersom man vil ha full frihet til å hoppe over på en konkurrerende avtale dersom man ikke liker den man har for øyeblikket. Dette er også en faktor som legger press på strømleverandøren til å gi deg som kjøper et tilbud du liker.

Denne friheten kan føles som en stor fordel, men ulempen med denne friheten er at leverandørene ikke står helt fritt til å innhente tapene sine de ukene der de feilberegner bevegelsene i markedet. Resultatet er at leverandørene må sikre seg litt ekstra når de legger på prisen i variabelpris avtaler.

Følg trendene i markedet uten svingningene

Når hverken du eller strømleverandøren er låst inn i en avtale med en fast pris gir det deg muligheten til å flyte med markedet slik at du blant annet kan nyte godt av den billige strømmen i de månedene det regner og blåser, magasinene er overfylte. Samtidig slipper du de store svingningene fra dag til dag og time til time, og får litt mer stabilitet med sjeldnere prisjusteringer.

Fordeler med variabel strømpris

 • Du slipper de helt store prissvingningene
 • Bedre kontroll over kostnader
 • Frihet til å bytte avtale når du vil

Ulemper med en variabel strømpris

 • Går glipp av kraftige prisfall
 • Dyrt i forhold til spotpris. Mindre stabilitet i forhold til fastpris.

Finn beste og billigste strømavtale til ditt bruk!

Gratis og uforpliktende tjeneste

 • Privat
 • Bedrift
 • Borettslag

  Fyll inn dine opplysninger og klikk på knappen.
  Vi sammenligner de beste og billigste strømavtalene og finner den beste til deg!  • Strømdeals gir deg markedets beste avtale på strøm.


   • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD    Vår rådgiver sammenligner de biligste og beste strømavtalene og presenterer topp 3 for deg over en telefonsamtale.

    Dette valget gjelder kun om du ønsker tilbud på strøm for hele borettslaget med 15 enheter eller mer. Om du kun ønsker tilbud til din enhet, velger du "Privat".    • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD     Vår rådgiver sammenligner de biligste og beste strømavtalene og presenterer topp 3 for deg over en telefonsamtale.

    TILBAKE
    Gå videre

    Alle data behandles konfidensielt og krypteres over en sikker tilkobling.

      Få tilbud på bedre strømavtale