Plusskunde på strøm
Strømavtaler

Plusskunde på strøm

Hva er en plusskunde på strøm?

Når du er tilkoblet til strømnettet som kunde er du enten vanlig strømkunde eller plusskunde. Plusskunder er kunder som både kjøper strøm fra og selger en begrenset mengde egenprodusert overskuddsstrøm til strømleverandøren sin. Plusskunder tillates til enhver tid å mate inn opptil 100kW.

Ofte stilte spørsmål om plusskundeordningen

  • Hvor mye strøm kan jeg levere til nettet gjennom plusskundeordningen? Plusskunder produserer hovedsaklig strøm for eget forbruk. Hvor mye du kan produsere til eget forbruk er det ingen begrensninger på. Dersom du produserer mer enn du bruker selv finnes det derimot begrensninger du må være obs på. Grensen  på netto innlevering til strømnettet per time er satt til maks 100 kWh for plusskunder.
  • Hva skjer dersom jeg ikke velger en leverandør? Nettselskapet ditt er forpliktet til å levere strøm til deg dersom du ikke har valgt en avtale fra en strømleverandør. Dette gjøres under en avtale som kalles leveringsplikt, og som er en dyr versjon av en spotprisavtale.  Det er viktig å være klar over at du, dersom du starter med levering av overskuddsstrøm før du har inngått en avtale med en strømleverandør for kjøp av overskuddsstrømmen, vil bli satt på leveringsplikt. Dette vil være en leveringsplikt-avtale som vil gjelde både strømforbruket ditt, og produksjonen din av strøm. Du vil derfor ende opp med dyr strøm.
  • Må plusskunder betale nettleie? Du betaler ikke nettleie for den strømmen du produserer og bruker selv. Dersom du produserer for lite må du fortsatt betale nettavgift som vanlig for den strømmen du kjøper via nettet. For salg til nettet er det vanlig at du får betalt av nettselskapet ditt. Dette er fordi strømmen du leverer inn til nettet bidrar til å redusere energitapet som alltid er et problem i strømnettet.
  • Hva er “rightsizing”? Rightsizing er et konsept du kanskje kommer til å bli kjent med dersom du installerer ditt eget anlegg. Med rightsizing sørger du for den optimale størrelsen på anlegget i forhold til forbruket ditt.
  • Hvem kan kjøpe overskuddsstrømmen min? Strømdeals.no har et skjema du kan fylle ut, der du sier fra om at du ønsker å være plusskunde. Du vil deretter motta tilbud fra flere strømleverandører du kan velge mellom som er villige til å kjøpe overskuddsstrømmen din.

Strømleverandører og nettselskap

Nettselskapene leverer infrastruktur til strømkunder i det norske markedet. Nettselskapet ditt er forpliktet til å tilby deg muligheten til å bli plusskunde, men kan i de tilfellene der strømmen du leverer inn til nettet fører til at nettet må utbedres, kreve at du betaler anleggsbidrag.

Før nettselskapet kan godkjenne anlegget ditt og knytte det til strømnettet må det oppfylle alle de tekniske kravene. Anlegget må kobles til nettet av en kvalifisert elektroinstallatør, og det er han som sender installasjonsmeldingen til nettselskapet.

Strømleverandører er ikke forpliktet til å kjøpe strømmen du produserer, men her har du tross alt mange å velge mellom for å finne ett selskap som er villig til å kjøpe strømmen din.

Begrensninger på produksjon for plusskunder

Plusskunder produserer hovedsaklig strøm for eget forbruk. Hvor mye du kan produsere til eget forbruk er det ingen begrensninger på. Dersom du produserer mer enn du bruker selv finnes det derimot begrensninger du må være obs på. Grensen  på netto innlevering til strømnettet per time er satt til maks 100 kWh for plusskunder.

Dersom du leverer inn mer strøm enn dette kommer du i samme klassen som vanlige kraftprodusenter, og da gjelder et forskjellig sett av regler. Disse reglene er satt av NVE, og har som formål å beskytte stabiliteten til nettet.

Salg av overskuddsstrøm

For å selge overskuddsstrøm må du ha installert en en AMS-måler som registrerer hvor mye strøm du sender til strømnettet fra anlegget ditt. Dette er noe du skal få gratis fra nettleverandøren din om du ikke allerede har fått den installert.

For å selge strøm må du naturligvis også ha en kjøper. Du må bruke den samme leverandøren for både kjøp og salg av strøm, så her er det viktig å finne seg en strømleverandør som er åpen for begge deler. Med en plussavtale kjøper du strøm av leverandøren din når du ikke kan dekke dine egne behov, mens leverandøren kjøper av deg når du har overskudd.

Hovedfordelen ved å være plusskunde er at du kan spare penger på å produsere egen strøm i stedet for å bruke strøm du kjøper fra en strømleverandør. Selv om du nå også har muligheten til å tjene penger selge inn overskuddsstrømmen til strømleverandøren din, vil satsene for dette fortsatt være så lave at det i realiteten ikke er mye å tjene på dette.

Av denne grunn fokuserer de fleste plusskunder på å kun produsere strøm nok for å dekke sitt eget forbruk, ettersom det ikke lønner seg å selge strøm for videresalg.

Hjelp til å finne kjøper for overskuddsstrømmen

Det å finne en strømleverandør som er villig til å motta overskuddsstrømmen din kan høres ut som en vanskelig jobb, men med Strømdeals.no blir dette lett. Vi har et skjema du kan fylle ut, der du sier fra om at du ønsker å være plusskunde. Du vil deretter motta tilbud fra flere strømleverandører du kan velge mellom som er villige til å kjøpe overskuddsstrømmen din.

Leveringsplikt

Nettselskapet ditt er forpliktet til å levere strøm til deg dersom du ikke har valgt en avtale fra en strømleverandør. Dette gjøres under en avtale som kalles leveringsplikt, og som er en dyr versjon av en spotprisavtale.

Det er viktig å være klar over at du, dersom du starter med levering av overskuddsstrøm før du har inngått en avtale med en strømleverandør for kjøp av overskuddsstrømmen, vil bli satt på leveringsplikt. Dette vil være en leveringsplikt-avtale som vil gjelde både strømforbruket ditt, og produksjonen din av strøm. Du vil derfor ende opp med dyr strøm.

Nettleie for plusskunder

plusskundeordningen på strøm

Strømmen som du som plusskunde produserer og bruker selv går ikke over nettet, og du trengere derfor ikke å betale nettleie for denne egenproduserte strømmen. Dersom du produserer for lite for å dekke ditt eget forbruk må du fortsatt betale nettavgift som vanlig for den strømmen du kjøper via nettet.

Når det gjelder overskuddsstrømmen du selger virker denne litt forskjellig. Her er det faktisk vanlig at du får betalt av nettselskapet ditt. Dette er fordi strømmen du leverer inn til nettet bidrar til å redusere energitapet som alltid er et problem i strømnettet. Nettleien får du i tillegg til betalingen fra strømleverandøren som kjøper overskuddsstrømmen din.

Lagring i batterier

De dårlige prisene man får for overskuddsstrøm fra strømleverandører gjør det til en god ide å lagre strømmen i batterier slik at man heller kan bruke den selv på et senere tidspunkt. Problemet er at batteriteknologien, til tross for stadig utvikling fortsatt er såpass dyr at dette svarer seg lite. Dette er i rask utvikling og kan derfor være verdt å følge med på.

Noen velger også investere i spesialutstyr for å kunne bruke elbilen som batteri for hjemmet, men å trekke på batteriet til elbilen er ikke nødvendigvis en god løsning for de som er mye ute og farter.

Til syvende og sist er “right sizing” eller rett og slett å lage et system som bare gir deg så mye strøm som du trenger på det jevne den mest økonomiske løsningen. I kombinasjon med en god strømavtale kan dette gi deg veldig billig strøm.

Borettslag og sameier

solcellepanel på borettslag

Det er enda ikke mulig for individuelle medlemmer innen borettslag eller andre typer sameier å bli plusskunder, men det er fullt mulig for selve borettslaget å bli plusskunde gjennom fellesmåleren. Dermed vil de felles strømutgiftene for borettslaget bli redusert.

Få tilbud på strøm til ditt borettslag

Hvor mye det koster å bli plusskunde

Om det kommer til å koste deg noe å koble til som plusskunde kommer an på om hovedsikringen din og nettet der du bor tåler overskuddsstrømmen din. Dersom alt allerede er av riktig standard her koster det ingenting fra nettselskapet sin side å bli plusskunde. Du kan kontakte nettselskapet ditt for å finne ut om oppgraderinger trengs, og hvor mye de vil koste.

I tillegg må man jo som plusskunde ha sitt eget anlegg som man produserer strøm fra. Dette vil også koste en hel del å installere.

Elsertifikatordningen for plusskunder

Elsertifikater er en tilskuddsordning for kraftprodusenter som bygger ut fornybar energi. Plusskunder kan søke om å delta i denne ordningen på lik linje med andre kraftprodusenter. For anlegg under 100 kW må man betale et gebyr på 15 000 kroner for å kunne delta i ordningen.

Finn beste og billigste strømavtale til ditt bruk!

Gratis og uforpliktende tjeneste

  • Privat
  • Bedrift
  • Borettslag
    1. Beskriv ditt behov

      Ved hjeip av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter

    2. Få tilbud fra flere selskaper

      Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet

    3. Velg det beste tilbudet

      Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest muling pris

    Gå videre










    • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD



      Vår rådgiver sammenligner de biligste og beste strømavtalene og presenterer topp 3 for deg over en telefonsamtale.

      Dette valget gjelder kun om du ønsker tilbud på strøm for hele borettslaget med 15 enheter eller mer. Om du kun ønsker tilbud til din enhet, velger du "Privat".











      • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD



        Vår rådgiver sammenligner de biligste og beste strømavtalene og presenterer topp 3 for deg over en telefonsamtale.

      TILBAKE
      Gå videre

      Alle data behandles konfidensielt og krypteres over en sikker tilkobling.

        Få tilbud på bedre strømavtale