si opp strømavtalen
Bytte strømavtale

Hvordan man sier opp strømavtalen

Det kan koste dyrt å låse seg inn i en avtale

I disse dager er det veldig mye å velge mellom i markedet når det gjelder strømavtaler. På grunn at de aller fleste av kundene foretrekker avtaler uten bindingstid er det dette som er standarden. Vanligvis er det i disse dager bare fastprisavtaler som har bindingstid, og dette er av en rimelig god grunn.

Uansett hvor gode grunnene er for å ha bindingstid på en kontrakt er resultatet likevel at det på sikt kan koste deg dyrt som forbruker å låse deg inn i en avtale. Det er også store forskjeller ute og går når det gjelder hvor store konsekvensene er for å si opp en avtale med bindingstid.

Den nye strømleverandøren din tar seg faktisk av det meste

Det er heldigvis ikke slik at man må stresse med å avvikle kundeforholdet med det nåværende strømselskapet  for å kunne starte en ny og bedre avtale med et annet strømselskap. Faktisk er det slik at det er mer praktisk å begynne med en ny avtale direkte, uten å avslutte den forrige avtalen. Dette er fordi du da får hjelp fra den nye strømleverandøren din til å avslutte den gamle avtalen din.

Det nye selskapet som overtar kundeforholdet med deg tar seg av alt det tekniske rundt skiftet. Det eneste du som kunde trenger å gjøre vil være å betale utestående regninger, og eventuelle oppsigelsesgebyr dersom avtalen din krever dette.

Mye å velge mellom

Det er flott at vi i Norge har så mange forskjellige strømavtaler å velge mellom. Dette betyr at det er desto større sjanse for at du kan finne avtalevilkår som passer for akkurat din individuelle situasjon. Samtidig er det fort gjort å gi opp når man ser hvor mange avtaler som egentlig finnes. Det kan være en stor jobb å informere seg godt nok til å gjøre et meningsfylt valg.

Med så mye å velge mellom kan det være lett gjort å velge feil, men dersom du ikke har bindingstid på avtalen din er det relativt lett å rette opp den skaden som er skjedd. Da kan du umiddelbart igjen starte prosessen med å skifte leverandør selv om du akkurat gjennomførte et skifte. Dersom du har bindingstid kan dette derimot bli dyrt.

Vær oppmerksom på avtalevilkårene

Avtaler med bindingstid kan se attraktive ut. Hvem ønsker seg ikke en oversiktlig økonomi med forutsigbare priser og lite svingninger? Spørsmålet er bare hva prisen er som man betaler for dette. Og den prisen kan ingen med sikkerhet forutsi, ikke engang strømleverandørene får dette rett hver eneste gang.

Så da er spørsmålet hva som skjer dersom du var uheldig og signerte en avtale med bindingstid når prisen var høy. Dette kan variere en del mellom de individuelle avtalene. I noen tilfeller kan du slippe unna med å betale noen få hundrelapper, mens du andre steder må betale i tusenvis. Hvor lang bindingstiden er vil også variere mye.

Det er derfor veldig viktig at du tar deg tid til å vurdere avtalevilkårene nøye før du bestemmer deg til å si ja til en avtale.

Mistet avtalen? Ingen grunn til fortvilelse.

Du vil finne alle de tingene du og strømleverandøren din har blitt enige om i avtalevilkårene til avtalen din. Her vil du blant annet finne ut om avtalen din har bindingstid, men nå er det jo slik at ting av og til forsvinner, enten det blir spist av en hund, tilintetgjort av brann eller oversvømmelse, eller rett og slett bare forsvinner i løse luften.

Med andre ord kan det være vanskelig å finne avtalen når du trenger den. Heldigvis trenger dette ikke være noen stor hindring for å gjøre deg bedre kjent med vilkårene i avtalen din. Du finner nemlig ofte avtalevilkårene på nettsiden til strømleverandøren din.

Du kan også lete etter avtalen på strømdeals.no eller lignende tjenester. Dersom du fortsatt ikke finner det du leter etter kan du selvfølgelig alltids kontakte strømleverandøren for å be dem om å sende deg den informasjonen du trenger.

Oppsigelsesgebyrer

Avtaler med bindingstid gir vanligvis strømleverandøren retten til å kreve et gebyr dersom du avslutter avtalen før bindingstiden er over. Det bør derfor fremgå som veldig klart i avtalen hvor mye dette gebyret eventuelt vil komme på. Dersom du føler dette er uklart i avtalen er det anbefalt at du kontakter leverandøren for å forsikre at du unngår ubehagelige overraskelser.

Det er også vanlig praksis at gebyret for å si opp avtalen før tiden nedjusteres ut fra hvor langt ut i bindingsperioden avtalen brytes.

Skygg unna lang bindingstid

Det er forbrukerrådet sitt syn at bindingstid lengre enn 12 måneder er urimelig overfor deg som forbruker. De anbefaler derfor at du ikke tegner avtaler med lang bindingstid. Ifølge forbrukerrådet er det beste for de aller fleste på lang sikt å bruke en avtale som følger spotprisen, og disse har i de aller fleste tilfeller ingen bindingstid. Dersom du velger en avtale uten bindingstid står du uansett helt fritt til å skifte leverandør når som helst dersom avtalen din ikke lenger er konkurransedyktig.

Flytte til en bedre strømdeal – her finner du alternativene

Som nevnt ovenfor er den enkleste måten å si opp avtalen med din nåværende strømleverandør å starte en avtale med en ny leverandør. Likevel kan det fortsatt være en tidkrevende jobb å gå gjennom alle de tilbudene som finnes i markedet på egenhånd.

Strømdeals.no tilbyr en sammenligningstjeneste der du enkelt og greit legger inn informasjonen din. Du blir deretter kontaktet med tilbud fra matchende leverandører, og så er det bare å velge dersom noen av dem er interessante. Dersom ingen er interessante for deg har du selvfølgelig ingen forpliktelse til å velge noen av tilbudene.

Ofte stilte spørsmål

Hva må man gjøre for å avslutte kundeforholdet med strømleverandøren sin?

Det nye selskapet som overtar kundeforholdet med deg tar seg av alt det tekniske rundt skiftet. Det eneste du som kunde trenger å gjøre vil være å betale utestående regninger, og eventuelle oppsigelsesgebyr dersom avtalen din krever dette.

Hvorfor fraråder Forbrukerrådet avtaler med lang bindingstid?

Det er forbrukerrådet sitt syn at bindingstid lengre enn 12 måneder er urimelig overfor deg som forbruker. De anbefaler derfor at du ikke tegner avtaler med lang bindingstid. Ifølge forbrukerrådet er en avtale som følger spotprisen det beste for de aller fleste på lang sikt. Disse avtalene har i de aller fleste tilfeller ingen bindingstid.

Hva er vilkårene for oppsigelse av en avtale med bindingstid?

Vilkårene kan variere kraftig mellom de individuelle avtalene. I noen tilfeller kan du slippe unna med å betale noen få hundrelapper, mens du andre steder må betale i tusenvis. Hvor lang bindingstiden er vil også variere mye. I noen tilfeller vil det du må betale minke i takt med hvor lenge som er igjen av bindingstiden.

Det lønner seg å gjøre seg godt kjent med avtalen man undertegner. Dette gjelder særlig dersom det er bindingstid inne i bildet.

Hvorfor har noen avtaler bindingstid?

I fastprisavtaler er bindingstid nødvendig ettersom strømselskapet fordeler kostnaden av strømmen over tid. Dette betyr at strømleverandøren din kan gi deg strøm til en pris som ligger under markedsprisen på vinteren. Det ville kunnet føre til tap hos strømleverandøren dersom kunder med fastpris bare var kunder om vinteren. De bruker derfor bindingstid for å sikre seg mot denne typen tap.

Hva gjør jeg dersom jeg har mistet avtalen min?

Du finner ofte avtalevilkårene på nettsiden til strømleverandøren din. Du kan selvfølgelig også kontakte strømleverandøren for å be dem om å sende deg den informasjonen du trenger.

Finn beste og billigste strømavtale til ditt bruk!

Gratis og uforpliktende tjeneste

 • Privat
 • Bedrift
 • Borettslag
  1. Beskriv ditt behov

   Ved hjeip av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter

  2. Få tilbud fra flere selskaper

   Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet

  3. Velg det beste tilbudet

   Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest muling pris

  Gå videre


  • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD   Vår rådgiver sammenligner de biligste og beste strømavtalene og presenterer topp 3 for deg over en telefonsamtale.

   Dette valget gjelder kun om du ønsker tilbud på strøm for hele borettslaget med 15 enheter eller mer. Om du kun ønsker tilbud til din enhet, velger du "Privat".   • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD    Vår rådgiver sammenligner de biligste og beste strømavtalene og presenterer topp 3 for deg over en telefonsamtale.

   TILBAKE
   Gå videre

   Alle data behandles konfidensielt og krypteres over en sikker tilkobling.

     Få tilbud på bedre strømavtale