Spar penger på strømregningen
Strømregningen

20 tips for å spare på strømregningen

Mange nordmenn som ser med bekymring og frustrasjon på en stadig stigende strømregning. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å redusere hvor mye du bruker på strøm.

Denne artikkelen tar for seg 20 praktiske tips om ting som som kan gi merkbare reduksjoner i strømregningen din. Les videre for å finne ut hvilke du kan starte med allerede i dag.

Strømforbruket i Norge er høyt, og det øker

Vi er et rikt, kaldt land, der infrastrukturen er lagt opp slik at en stor del av oppvarmingen gjøres med strøm. Det er derfor ikke så rart at vi nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder bruk av strøm per husstand. Det høye forbruket er også økende.

Selv om et økende strømforbruk i utgangspunktet høres negativt ut er dette ikke nødvendigvis tilfelle. I 1990 brukte norske husholdninger mer enn fem ganger så mye fossilt brennstoff enn de gjorde i 2017. Når vi ser økningen i denne sammenhengen vitner den om en omlegging fra bruk av fossilt brennstoff til oppvarming, til bruk av mer energieffektive elektriske oppvarmingsløsninger, slik som for eksempel varmepumper.

Slik kan du redusere strømforbruket

Det er mye du kan gjøre for å redusere strømforbruket ditt. Noen av tiltakene koster en del å gjennomføre, mens andre koster deg overraskende lite, og krever bare at du gir strømbruken din litt mer oppmerksomhet og justerer vanene dine.

1. Juster temperaturen i kjøleskap og fryseboks

Strøm til kjøleskap og fryseboks er en utgift de fleste av oss ikke kan unngå, men det finnes likevel måter du kan redusere hvor mye du bruker på strøm til kjøleskap og fryseboks. En måte å effektivt redusere denne utgiften er å heve temperaturen i kjøleskapet eller fryseboksen.

Vanligvis kan temperaturen heves litt uten at det går ut over matsikkerheten, og selv med en temperaturøkning på bare 1 grad kan du ofte redusere strømforbruket mellom 2-5 prosent.

En annen måte å redusere strømforbruket i kjøleskapet eller fryseboksen er å sjekke at dørene lukkes helt tett slik at kulden ikke slipper ut. Dersom dørene ikke er helt tette i fryseren vil dette føre til at rim dannes hurtigere. Rim gjør det vanskeligere for fryseboksen å kjøle ned innholdet, og kan i verste fall gjøre det vanskelig å lukke fryseboksen. Det er derfor også viktig å rime av fryseboksen ofte.

oppvarming av mat

2. Oppvarming, tining og kjøling av mat

Når du varmer opp maten er det viktig at du bruker lokk på gryta eller stekepanna i så stor grad som det er mulig. Dersom du ikke bruker lokk kaster du bort veldig mye av strømmen du bruker til oppvarming av maten. Bruk av riktig størrelse kjele eller panne hjelper også til å redusere strømforbruket.

Husk også at det tar litt tid for komfyren å kjøle seg ned selv etter at du skrur av varmen, så det lønner seg å skru av varmen litt før du er ferdig med stekingen heller enn litt etter du er ferdig ettersom ettervarmen også kan brukes til å forberede maten din.

Når du er ferdig med å koke poteter eller annet, husk også å vente med å tømme ut det varme vannet til det har fått kjølt seg ned’. Slik nytter du også overskuddsvarmen til å varme opp kjøkkenet ditt i stedet for å tømme den ut.

Mye energi sløses også ved oppvarming av frossen mat. Når du legger frossent kjøtt oppi stekepanna trengs det mer energi for å oppnå steketemperatur. Det koster deg ingenting å planlegge litt bedre på forhånd og ta ut maten fra fryseren og tine den litt i forveien. Da slipper du å tine den på panna, slik at du sparer deg både steketid og strøm.

La maten stå og kjøle seg skikkelig før du setter den i kjøleskapet eller fryseren. Dersom du setter varm mat i kjøleskapet eller fryseren må den jobbe hardere for å kjøle den ned, som betyr høyere strømbruk. I tillegg kan det føre til at det danner seg mer rim dersom du setter mat i kjøleskapet eller fryseren før det er skikkelig avkjølt.

3. Bruk mikrobølgeovnen rett

Mikrobølgeovner bruker mye strøm, så generelt sett er det lurt å unngå å bruke dem så mye som mulig. Det kan også være mindre sunt å varme opp med mikrobølgeovn.

Det er særlig unødvendig å bruke mikrobølgeovnen til å tine opp kjøtt og lignende ettersom dette er noe som lett kan unngås med litt planlegging. Når man tiner med en mikrobølgeovn varmer man også opp ujevnt inne i maten, som kan føre til et dårligere resultat smaksmessig.

Når du varmer opp mat med mikrobølgeovn er det viktig at du ikke putter for mye inn i mikrobølgeovnen. Det mest effektive når man varmer opp med en mikrobølgeovn er små porsjoner. Dette tar både kortere tid, samtidig som det også gir et bedre resultat.

4. Kontroller bruk av lys og lyspærer

At man kan spare strøm på å skru av lyset er en selvfølge, men med nye og høyst energieffektive LED lyspærer er denne besparelsen mindre enn man kanskje skulle tro. Det som kanskje er viktigere her er at du bruker rett type lyspærer. Pass derfor på at du bruker energibesparende LED lyspærer over alt.

I tillegg er det ikke alltid man trenger så mye lys som man tror. For belysning i rom der det belysningen ikke er så viktig, slik som for eksempel i en gang eller en trapp , kan man ofte greie seg fint med en lyspære med mindre watt.

kontroller bruk av lyspærer

5. Fyll opp oppvaskmaskinen

Dersom du fyller opp oppvaskmaskinen vasker den like godt som om den er halvfull. Det er derfor viktig å fylle den opp så mye som mulig før du setter den i gang, slik at du reduserer antallet oppvasker så mye som mulig.

Du kan også skru ned varmen litt for å spare penger på oppvaskmaskinen. Dersom du skrur varmen ned fra 65 grader til 55 eller 50 grader kan du i mange tilfeller redusere strømforbruket til oppvaskmaskinen med 10-20%.

Husk også at oppvaskmaskinen er veldig effektiv, så du sparer ikke strøm på å ta oppvasken for hånd. Du bruker lett en mer varmtvann når du vasker opp for hånd, selv på en liten oppvask. Det kan derfor være energisparende å unngå oppvask for hånd så mye som mulig.

6. Reduser varmen på vaskemaskinen

Mange av klærne dine trenger ikke å vaskes med varmt vann. Dersom klærne ikke er veldig skitne og fulle av bakterier trenger du ofte ikke vaske klærne på 30 eller 40 grader, men kan vaske med kaldt vann og vaskemiddel som er tilpasset kaldvask. Mange oppvaskmaskiner har nå også eco-modus som tar litt lenger tid, men som også hjelper deg med å redusere strømforbruket.

7. Bruk tørkesnoren

Tørketrommelen er en av de maskinene i hjemmet ditt som bruker mest strøm. Selv om tørketromlene i dag er mye mer energieffektive enn de var tidligere bruker de fortsatt mye strøm. Bruk av tørkesnoren er en av de tingene som mest effektivt kan hjelpe deg med å spare penger på strøm, uten noen stor investering.

8. Reduser temperaturen om natten

Om natten er mye av huset ikke i bruk og trenger dermed ikke å oppvarmes. Det finnes mange tekniske løsninger for å justere strømbruket i ovner og lignende. Den enkleste og billigste løsningen er kanskje et koblingsur som man kan koble til panelovner og innstille ønskede tidspunkt for oppstart og stopp. Koblingsur kan også lett implementeres i eldre hus.

9. Senk innetemperaturen

I tillegg til å senke innetemperaturen betraktelig om natten er det for mange også mulig å senke innetemperaturen litt på det jevne. For mange går det an å skru ned temperaturen en grad eller to uten at man merker det. Mange kan oppnå en besparelse på rundt 5% for hver grad de reduserer temperaturen.

10. Bruk sparedusj og/eller ta kortere dusjer

dusj mindre, spar strøm

Når du dusjer i ti minutter koster det deg rundt 6 kroner med en vanlig dusj, mens det bare koster rundt halvparten av dette dersom du bruker en sparedusj. Besparelsene du får fra en sparedusj kan fort komme opp i flere tusenlapper årlig for en vanlig husholdning. Alternativet er selvfølgelig kortere dusjer, men for mange er det kanskje lettere sagt enn gjort…

11. Luft riktig

Lufting er viktig, men dersom det gjøres feil kan det bidra til å øke strømutgiftene dine. Heldigvis er dette en ting som er lett å gjøre rett når man først vet om det. Trikset er rett og slett å lufte skikkelig en kort stund om gangen i stedet for å ha vinduene på gløtt hele tiden.

Ved å åpne alle vinduene helt opp får du effektivt skiftet ut all luften uten å kjøle ned vegger, gulv og andre overflater for mye. Dermed varmes den nye og friske luften opp igjen relativt fort.

12. Tett vinduene og bruk tykke gardiner

Vinduer som ikke er tette fører ofte til store varmetap. Dette kan vanligvis fikses med å installere tettelister rundt vinduet. Det er vanlig at skikkelig tetting av vinduer kan spare deg rundt en femtilapp i året per vindu. Vindusflatene isolerer ofte mindre enn veggene rundt. Dersom du bruker tykke gardiner foran vinduene kan dette også hjelpe med å holde kulden ute.

13. Åpne døren til vaskerommet når du bruker tørketrommel

En liten ting som er lett å gjøre, og som ikke koster noe som helst er å holde døren åpen når du bruker tørketrommelen. Dette har to grunner. Dersom rommet der tørketrommelen står er for varmt kan dette føre til redusert effektivitet for tørketrommelen, som dermed bruker mer strøm enn nødvendig.

I tillegg kan varmen som utvikles av tørketrommelen også spres rundt i huset, slik at den kan brukes til å varme opp rom der varmen trengs mer.

14. Identifiser strømslukene, og reduser der du kan

Dagens strømmålere gjør det lettere å måle strømforbruket man har til enhver tid. Dette betyr at man også kan kartlegge mer nøyaktig akkurat hva man bruker mye strøm på. Du kan også prøve deg fram her med å kvitte deg med elektriske apparater, eller bruke dem sjeldnere. Noen apparater har også eco-modus du kan bruke slik at de bruker mindre strøm.

Vær også oppmerksom på at apparater som er i “standby” modus fortsatt bruker strøm. Dersom du ikke skal bruke dem kan du likså godt skru dem helt av og spare på strømmen. Dette gjelder for eksempel TVen din, smarttelefonen din, internett ruteren din, musikkanlegget ditt og lignende.

15. Produser egen strøm

For noen kan det være aktuelt å produsere egen strøm. Dette sparer deg for å kjøpe egen strøm, og kan også hjelpe til med å redusere nettleien din. Dette kan du for eksempel gjøre ved å installere solcellepanel på taket i boligen din.

Dersom du gjør dette må du registrere deg som plusskunde hos nettselskapet ditt, og finne en strømleverandør som kan kjøpe overskuddsstrømmen din. Dette kan du lett finne gjennom strømdels.no.

Dersom du starter med produksjon av egen strøm kan du også søke om støtte fra Enova. Du kan per i dag få opptil 28.750 kr i støtte fra Enova dersom du begynner med produksjon av din egen elektrisitet.

produser egen strøm

16. Forbedre oppvarming

Gamle oppvarmingssystemer, slik som for eksempel oljefyr er ofte mye mindre effektive enn dagens forbedrede og energibesparende oppvarmingssystemer. Noen av de mer effektive, og også mer miljøvennlige måtene å varme opp huset er ved hjelp av vannbåren varme, biokjel eller varmepumpe.

Det er også anbefalt å skaffe seg smart energistyring, slik at du kan kontrollere oppvarmingen i alle de forskjellige rommene dine fra et nettbrett eller en smarttelefon.

17. Forbedre isolasjon

Gamle hus har ofte håpløst dårlig isolasjon. Du kan derfor ofte spare mye strøm på å etterisolere vegger og tak i slike hus. Ofte har slike hus også gamle vinduer som slipper ut mye varme. Det vil hjelpe deg betraktelig med å spare strøm dersom du bytter ut slike gamle vinduer med nye moderne vinduer som er utstyrt med 3-lags energiglass som isolerer mye bedre.

Enova kan gi støtte for etterisolering dersom du også gjennomfører andre energitiltak, slik som for eksempel ved installasjon av moderne vinduer med energiglass, og dersom du installerer balansert ventilasjon, slik at boligen oppgraderes til dagens energistandard eller høyere.

18.  Forbedre ventilasjon

Ofte er ventilasjon en av de tingene som fører til store varmetap i boligen din etter som man slipper ut den allerede oppvarmede luften og bytter den ut med frisk luft som er kaldere, og som dermed må oppvarmes. Ved å installere et balansert ventilasjonsanlegg kan du overføre opptil  90% av varmen fra den gamle luften til den nye friske luften. Balansert ventilasjon består av et vifteanlegg som også fordeler den ferdig oppvarmede friske luften rundt i huset ditt.

En tilleggsfordel med balansert ventilasjon er at fukt fjernes fra luften slik at du får et sunnere inneklima uten fare for fuktskader og kondens. I tillegg filtreres luften før den føres inn i boligen slik at luften blir sunnere for de som sliter med allergi, astma, eller som er sensitive for støv.

Per i dag går det an å få et tilskudd på opptil 15 000 kroner fra Enova dersom du installerer balansert ventilasjon.

19. Vær oppmerksom på, og juster når du bruker strømmen

Dersom du har en timespot-avtale kan du også spare penger på når du bruker den strømmen du bruker. Strømmen koster vanligvis ekstra mye mellom klokken 17 og 20. Du kan derfor spare penger ved å legge så mye som mulig av strømforbruket ditt utenom disse tidene.

Mye av strømforbruket vårt kan ikke flyttes. For eksempel må man ofte dusje og lage middag når man kommer hjem fra jobb, men det finnes også ting vi bruker strøm på som vanligvis kan utsettes. Noen eksempler på dette er bruk av vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel. Lading av elbil kan man også som regel vente med til strømmen er billigere utpå senkvelden.

spare strøm

20. Velg rett strømleverandør

Du trenger faktisk ikke velge strømleverandør. Dersom du ikke velger strømleverandør har nettselskapet ansvaret for å sørge for at du får strøm så lenge du er koblet til strømnettet. Problemet med strøm med leveringsplikt er at du ender opp med veldig dyr strøm.

De første seks ukene med leveringsplikt er regulert av NVE, og man betaler da spotpris med et påslag på 6,25 øre/kWh. Etter de første seks ukene er det opp til hvert enkelt nettselskap å bestemme prisen. Da kan det ofte bli dyrt.

Dersom du har blitt oppringt av telefonselgere som angivelig selger billig strøm er du heller ikke alene. Problemet er at strømleverandørene betaler såpass mye for markedsføringen dersom de får deg som kunde via telefonsalg, at de da sjelden har muligheten til å selge deg billig strøm uten å tape penger på det.

Den aller sikreste måten å finne seg billig strøm på er å finne en leverandør på nettet. Her er det mye å velge mellom, og det kan være lett å gå seg vill, så bruk av en anbudstjeneste, slik som strømdeals.no, lønner seg. Det koster deg ingenting, og er helt uten forpliktelser.

Finn beste og billigste strømavtale til ditt bruk!

Gratis og uforpliktende tjeneste

  • Privat
  • Bedrift
  • Borettslag
    1. Beskriv ditt behov

      Ved hjeip av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter

    2. Få tilbud fra flere selskaper

      Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet

    3. Velg det beste tilbudet

      Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest muling pris

    Gå videre










    • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD



      Vår rådgiver sammenligner de biligste og beste strømavtalene og presenterer topp 3 for deg over en telefonsamtale.

      Dette valget gjelder kun om du ønsker tilbud på strøm for hele borettslaget med 15 enheter eller mer. Om du kun ønsker tilbud til din enhet, velger du "Privat".











      • FÅ UFORPLIKTENDE TILBUD



        Vår rådgiver sammenligner de biligste og beste strømavtalene og presenterer topp 3 for deg over en telefonsamtale.

      TILBAKE
      Gå videre

      Alle data behandles konfidensielt og krypteres over en sikker tilkobling.

        Få tilbud på bedre strømavtale